1071 Malazgirt Zaferi

 

Sultan Alparslan 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun artık bir Müslüman yurdu olduğu gerçeğini kabul ettirmiştir.

26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferi'nin 949. sene-i devriyesi vesilesi ile Rabbimizden, ordularımızı her daim muzaffer kılmasını niyaz ediyoruz.

Sultan Alparslan’ın ordusuna hitaben sarf ettiği şu sözler tarihe altın harflerle kaydedilmiştir: ‘’Ben, Müslümanların camilerde bizim için duâ etmekte oldukları bu saatlerde düşmanın üzerine atılmak istiyorum. Galip gelirsek arzu ettiğimiz sonuç gerçekleşmiş olur, yenilirsek şehid olarak cennete gideriz. Bugün burada ne emreden bir sultan, ne de emir alan bir asker var; ben de içinizden biri olarak sizinle birlikte savaşacağım; benimle gelmek isteyenler peşime düşsünler, istemeyenler serbestçe geri dönebilirler!”

Kurt Kapanı Taktiğiyle Gelen Zafer

Selçuklu ordusu Malazgirt’te, “kurt kapanı” taktiğini uygulamıştır. Bu taktik daha çok ‘’hilâl’’, ‘’pusu’’ veya ‘’sahte ric‘at’’ taktiği olarak bilinen taktiktir. Bu taktiğin uygulamasında; ordu, biri öncü grup, diğer ikisi geride sağ ve sol gruplar olmak üzere üçe taksim edilir. Ordu içerisinden küçük bir öncü grup harekete geçer ve hızla düşman üzerine yürür. Düşmanla temas sağlandıktan sonra geri çekiliyormuş gibi bir eda ile ters bir hareket yapılır. Geride ordunun tamamı sağlı-sollu bekler durumdadır ve düşman, geri çekilen birliğin peşinden hızla gelirken, onları beklemekte olan iki grup hızlı birer manevrayla düşman birliğini her iki yandan kuşatır. Türkler bunu tarihte pek çok savaşta kullanmış ve başarılı olmuşlardır.

Sultan Alparslan’ın ordusu da yaklaşık on katı kadar büyük Bizans ordusunu bu taktikle başlayarak dağıtmıştır. Artuk, Tutak, Dânişmend, Saltuk, Mengücük, Çavlı, Çavuldur ve Porsuk beyleriyle Gevherâyin, Afşin, Sav Tegin, Sunduk ve Ay Tegin emirlerinin, savaşın kazanılmasında rolü büyük olmuştur. Belki de Sultan Alparslan’ın savaşın kazanılması noktasında yapmış olduğu en mühim iş, bu beyleri ve emirleri teşkilatlamış olmasıdır.

Malazgirt Zaferinin Sonuçları

Malazgirt Muharebesi Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olmuştur. Bizans, bu kaybın tahribatını üzerinden kolay kolay atamamış, uzun bir süre boyunca Türklere karşı savaş açamamıştır. Müslümanların Anadolu içlerine yürümeleri bu vesileyle kolaylaşmış ve böylece Ege ve Marmara dolaylarında; Saltuklu, Mengücüklü, Dânişmendli, Dilmaçoğulları, Ahlatşahlar, Yinaloğulları, Çubukoğulları ve Artuklu… gibi önemli devletler kurmuşlardır.

Osmanlı’nın kuruluşuna giden sürecin ve aynı zamanda Haçlı Seferleri gibi tarihte önemli yer tutan hâdiselerin de dolaylı olarak Malazgirt Zaferi sebebiyle başlayıp geliştiği söylenebilir.

Rabbimiz, ordularımızı her daim muzaffer kılsın. Amin

 

 

×
KIYAMDER Whatsapp iletişim hattı.

Bizi takip edin

Mail listemize kaydolarak gelişmelerden haberdar olun.