Kadir Gecemiz Mübârek Olsun

Kadir Gecemiz Mübârek Olsun

Beşeriyeti karanlıktan çıkarıp aydınlığa kavuşturan Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gece olan Kadir Gecenizi tebrik eder, insanlığın mânevî aydınlık ve hidayetine, yeryüzünde sürüp giden zulüm, kan ve gözyaşının dinmesine, bütün sıkıntı ve kederlerin izâlesine vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyâz ederiz.

Kadir Gecesi, Tevbe Gecesidir

Kadir Gecesi, tevbe gecesidir. Mevlâ Te‘âlâ’nın:
«(Habîbim!) De ki: “Ey o nefisleri aleyhine haddi aşmış bulunan kullarım! Allâh’ın rahmetinden ümitsiz olmayın! Zira şüphesiz ki Allâh (şirk dışında) günahları topluca bağışlar! Gerçekten O, (en büyük günahları dahi çokça bağışlayan) Ğafûr da, (kullarına çok acıdığı için sıkıntılarını gideren) Rahîm de ancak O’dur!”» hitâbına uygun şekilde, geçmiş günahlardan arınmak için istiğfâr ve samimi bir tevbe ile tam bir dönüş yapılmalıdır.

Bu gece, afv-ü mağfiret niyetiyle, Peygamber Efendimiz Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in Âişe (Radıyallâhu Anhâ) validemize öğrettiği şu duâ yapılmalı ve kulluk bilinciyle, Ramazân-ı Şerîf ayından sonra da daima dilimizde olmalıdır:

“اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي”

“Allahım! Sen çok affedicisin, Kerîm’sin, affetmeyi seversin. Beni de affeyle!”

Kadir Gecesi’nden, mânâsına uygun olarak ahlâkî ve sosyal açıdan da almamız gereken birtakım dersler vardır. Bilhassa kadirşinaslık, hatırşinaslık ve vefa duyguları tazelenmelidir. Ramazân-ı Şerîf ayının, Kadir Gecesi olarak idrâk ettiğimiz bu gece ile tamamlanmadığı, dolayısıyla bu mübârek ayın kalan günlerinde gaflete düşmemenin gereği de önemle hatırlanmalıdır.

“Fazîletine inanarak ve karşılığını Allah (Celle Celâluhû)dan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” hadîs-i şerîfinde de açıkça beyân olunan kıymet ve fazîleti göz önüne alındığında, mübârek Kadir Gecesi’ni idrâk edebilmenin eşsiz bir sürûr vesilesi olduğu konusunda hiç şüphe yoktur. Bu sevinç ve mutluluk, geceden istifade konusuna da taşınmalı, idrâkinde olduğumuz bu gecenin belki de son Kadir Gecemiz olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak hassas davranılmalıdır.

Kadîr Gecesi Kılınacak Namaz

Bu gecede, aşağıda keyfiyeti beyan edilmiş olan dört rek’atlik bir namaz kılınması tavsiye edilmiştir. Bu namaz ayrıca, 12 rek’atten 100 rek’ate kadar da kılınabilir.

  1. Rek’atte: 1 Fâtiha Sûresi, 3 Kadîr Sûresi (İnnâ Enzelnâhu…)

  2. Rek’atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf (Kulhuvellâhu Ehad…)

  3. Rek’atte :1 Fâtiha, 3 Kadîr Sûresi

  4. Rek’atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf

Şeklinde kılınacak namazın ardından, 1 defa “Allâhu Ekber Allâhu Ekber, Lâ İlâhe İllallâhu Vellâhu Ekber, Allâhu Ekber ve Lillâhi’l-Hamd’’ denildikten sonra, 100 defa İnşirâh Sûresi (Elem Neşrah Leke…), ardından 100 defa Kadîr Sûresi ve 100 defa  “Allâhumme İnneke Afüvvün Kerîmün Tühibbül Afve fa’fü annî” “Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, benide affet.” (Tirmizi, Daavat, 12) okunup hususi dûalarla tamamlanır. Dûalarda özellikle âfiyet talebi mühimdir. Zira Hazreti Aişe (Radıyallâhu Anhâ) validemiz: ‘’Şayet ben Kadîr Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilseydim, onda Allah Te’âlâ’dan ancak âfiyet isterdim’’ buyurmuşlardır. (İbn-i Ebî Şeybe, el-Musannef, 10/206)

Kadîr Gecesi Dûası

Kadîr Gecesinde, belirtilen namazı kılmamış olanlar da namazın sonunda yapılması tavsiye edilmiş, Peygamber Efendimizin (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Hazreti Aişe (Radıyallâhu Anhâ) validemize öğrettikleri duayı yapabilirler: “Allâhumme İnneke Afüvvün Kerîmün Tühibbül Afve fa’fü annî” “Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, benide affet.” (Tirmizi, Daavat, 12)

Bu dua dışında, belli bir vakte tahsis edilmemiş dua ve zikirlerle, salavât-ı şerîfelerin bu geceyi ihyâ adına bolca okunması da yine tavsiye edilmiş olan işlerdendir. Bu gecede affolunanlar zümresine ilhâk olmanızı Allâh-u Zülcelâl’den niyâz ederiz.

Etiketler

#KadirGecesi
×
KIYAMDER Whatsapp iletişim hattı.

Bizi takip edin

Mail listemize kaydolarak gelişmelerden haberdar olun.