Hizmetlerimizden memnun musunuz?

Vefatının Sene-i Devriyesi (28.08.1980)

 

Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin hocalarından Mehmet Rüştü Âşıkkutlu Hocaefendi’yi vefatının sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyoruz.


Mehmet Rüştü Âşıkkutlu Hocaefendi;
Kur’ân-ı Kerîm’i öğretmenin, öğrenmenin, okumanın ve hatta bulundurmanın dahi yasak olduğu dönemin karanlığına kandil olmuş, dönemini aydınlattığı gibi, kendisinden sonraki dönemleri aydınlatacak olan kandilleri yetiştirmiş, Kıraat ilminde yeni bir çığır açmış mümtaz şahsiyet;  Mehmed Rüştü Âşıkkutlu Hoca Efendi. Gönenli Mehmed Efendi ve Abdurrahman Gürses hoca efendilerle birlikte, memleketimizin dört bir yanının kurrâ ile süslenmesinin en büyük vesilelerindendir. Efendi Hazretlerimizin, Mustafa Kılıç, Kâmil Şenocak ve Hilmi Yıldız hoca efendilerin de hocasıdır.
1901 doğumlu olması hasebiyle, Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk devrini görmüş, Osmanlı’nın izzetine ve saltanatın yıkılması, hilâfetin ilgası gibi köklü değişikliklerin tamamına şahit olmuş, o büyük medeniyeti yıkanların sebep olduğu enkazın kaldırılması hususunda, en önemli vazifeleri üstlenmiştir.
Altın Nesil Yetiştirmek
Of’ta doğan güneş önce Trabzon’u, daha sonra bütün Karadeniz’i ve ilerleyen yıllarda Türkiye’nin tamamını aydınlatmış ve yurt dışındaki muhtelif ülkeler de dâhil olmak üzere, kurrâ yetiştirme seferberliğinin temel yapı taşı haline gelmiştir. Köylerde hafızlık yapacak talebenin dahi bulunamadığı bir dönemde başlayan çalışmaların bugünkü noktaya erişmesinde en büyük emek ona aittir. Onun bereketiyle talebelerin sayısı artmıştır.
Öncüsü olduğu hizmetler ve zor dönemlerde vermiş olduğu mücadele, sergilemiş olduğu azim ve kararlılıkla, bugün Kur’ân okuyan, okutan ve dinleyen hemen hepimizin üzerinde büyük bir hakkı vardır. 1932-1947 yılları arasında İmam, Kur’ân Kursu Hocası olarak görev yaptığı Diyanet teşkilatının ihtisas dönüşümünde nirengi noktasını teşkil etmiştir. İmamlarımızın, müezzinlerimizin ve kıraat alanında çalışan hangi görevde bulunursa bulunsun vazifelilerimizin tamamının istifade ettiği, Diyânet’in aşere-takrib kurslarının temellerinin atılması ve yaygınlaşmasında da yine en büyük pay sahiplerinden biridir. Haseki gibi ihtisas kurumları vasıtasıyla, kıraatleri bütün rivayetleri ve tarikleriyle kursiyerlere hassasiyetle aktarma şeklindeki güzide eğitimin Türkiye’de birçok merkezde verilmesinin vesilesi oldu.
İslâmî ilimlere hizmeti hiçbir zaman bırakmadı. 1976’da vaizlikten emekliye ayrıldıktan sonra da kıraat alanında ihtisas kursiyerlerine ders vermeye devam etti. 28 Ağustos 1980’deki vefatına dek devam etti. Cenaze namazını Efendi Hazretlerimiz kıldırmıştır.

×
KIYAMDER Whatsapp iletişim hattı.

Bizi takip edin

Mail listemize kaydolarak gelişmelerden haberdar olun.